Waarom Europa’s grootste mestvergister op de Laarberg in Groenlo moet komen
Het antwoord is simpelweg om het klimaat te redden! We hebben nog 1 week!
Als wij vandaag deze krantenkop begrijpen en erachter komen dat het niet waar is, breekt morgen de pleuris uit in de hele Achterhoek. De gangmaker voor de omschakeling naar duurzame groene energie komt als geroepen. Achterhoekse gemeenten maken vaart met in 2030 klimaatneutraal te zijn.
Deze inhoud is exclusief voor leden
Registreer of log in als je al lid bent, u kunt hier ook het artikel los aanschaffen
17/06/2018 @ 08:25
Duidelijk en informatief artikel. De laatste alinea (over de beweging van AH) is zeker niet de minst interressante.
Het lijkt er op dat FrieslandCampina een hand heeft in de komst van de RMS Megamestvergister.
Op zijn website maakt de zuivelproducent in 2016 al melding van het sluiten van een contract met biogasleverancier GZV in Beltrum. Het zuivelconcern beweert met het gebruik van biogas CO2-reductie te realiseren. (https://www.frieslandcampina.com/nl/nieuws/biogas-frieslandcampina-borculo/)
De Megamestvergister is niet meer dan een ‘Mega-groenwasfabriek’ voor de zuivelindustrie. Je stopt er mest en grijze energie in, en er komt even zoveel ‘groene’ energie uit. Die ‘groene’ energie gaat naar FrieslandCampina die er ‘groene’ producten mee maakt, in de hoop dat Albert Heijn die producten dan weer wel in zijn schappen wil hebben.
Wat niet in het artikel staat is waarom de stap van Albert Heijn naar Dairy Valley een duurzame is.
Door de boer 3 cent meer te betalen voor een liter melk? (kon dat bij FrieslandCampina niet?) Hoe werkt dat precies? Gaat de boer daardoor minder vee aanhouden voor de melkproductie? Of houdt hij dezelfde veestapel en gaat hij een keer extra op vakantie?
18/06/2018 @ 13:41
De 3 cent meer van Albert Heijn is er één uit de marketingtrukendoos van Ahold. Feit is wel dat de consument de druk verhoogd als het gaat over duurzaamheid en verantwoorde verkoop van (voedsel)producten, maar betwijfel dat of je dat met 3 cent meer per liter melk een omslag kan bereiken.
18/06/2018 @ 13:43
De 3 cent meer van Albert Heijn is er één uit de marketingtrukendoos van Ahold. Feit is wel dat de consument de druk verhoogd als het gaat over duurzaamheid en verantwoorde verkoop van (voedsel)producten, maar betwijfel dat of je dat met 3 cent meer per liter melk een omslag kan bereiken.
Oh ja, Friesland Campina neemt geen nieuwe melk meer aan: het plafond is bereikt.
16/05/2018 @ 10:46
Duidelijk artikel. Probleem is wel dat de voors en tegens elkaar afwisselen. De lezer wordt daarbijnheennen weer geslingerd.
Een samenvatting met alle voors en tegens naast elkaar op een rij zou de lezer de mogelijkheid bieden zelf een subjectieve afweging te maken.
Bedacht moet worden dat ook een grote investeerder , die noodzakelijk is, weldegelijk naar de financiële haalbaarheid en het langjarige rendement kijkt. Ook de SDE- subsidie wordt niet op de blauwe ogen van de initiatiefnemer verstrekt. Geen SDE subsidie geen businesscase etc. etc.