Update dag later: VION Groenlo sluit poorten vanwege corona-uitbraak: wat betekent dat voor Oost Gelre voor het weekend volgend op morgen hemelvaartsdag?

Eveline Zuurbier

Het VION-slachthuis in Groenlo is per direct gesloten vanwege een hoog aantal corona- besmettingen. Dit melden verschillende bronnen van de NVWA, GGD en de FNV. Om half 4 vanmiddag (20 mei) gingen de poorten op het terrein van het slachthuis dicht.

Bij 212 geteste werknemers van het bedrijf in Groenlo zijn er 45 positief getest, heeft de GGD aan de gemeente Oost Gelre gemeld. De Nederlandse Voedsel Waren Autoriteit vond dat dermate zorgelijk dat zij de gezondheid van dierenartsen niet meer te waarborgen. Dierenartsen controleren de gezondheid van de aangeleverde dieren, ook na het doden op de hygiëne en nu zij dit niet meer kunnen keuren is het slachthuis per direct gesloten.

Met een lang Hemelvaartsweekend voor de deur kan de gemeente Oost Gelre nog niets zeggen over het nemen van maatregelen om de volksgezondheid in haar gemeente te beschermen. Ook valt nog niets te zeggen over hoeveel van de besmette werknemers inwoners van Oost Gelre zijn. De woordvoerder Brandt Keegstra zegt dat de gemeente op dit moment met de GGD in contact is over de situatie bij Vion. “De GGD is in de lead en vanuit hun deskundigheid bekijken wij of er lokaal extra maatregelen nodig zijn.”

Deze week heeft GGD Noord- en Oost-Gelderland een uitgebreide steekproef op het coronavirus bij 212 medewerkers van een vleesverwerkingsbedrijf in de Achterhoek gedaan. Op dit moment, woensdag 20 mei 2020, zijn 45 medewerkers positief getest. Voor de GGD Noord- en Oost-Gelderland is dit aanleiding om ook de overige 380 medewerkers te testen en bron- en contactonderzoek te doen. Een groot deel van de besmettingen zijn vastgesteld bij mensen die zowel in Duitsland als in Nederland werken. De Duitse en Nederlandse overheid werken samen om in kaart te brengen hoe de verspreiding van het coronavirus in de grensregio op dit moment is. 

Maatregelen om verspreiding in te dammen

Er is veel verkeer van personeel in de grensregio tussen Duitsland en Nederland. Van de productielocatie in de Achterhoek woont een groot deel van de medewerkers in Duitsland. Dat was aanleiding om op deze locatie een steekproef uit te voeren. Geen van de positief geteste medewerkers had ernstige klachten. Inmiddels zijn zij en hun huisgenoten voor twee weken thuis in quarantaine. Grensgemeenten in Nederland en Duitsland en inspecties en ministeries zijn betrokken. 

Begin deze maand werd bij de Duitse vestiging in Bad Bramstedt het slachten tijdelijk stopgezet en werden ook bij de Nederlandse VION-vestiging in Scherpenzeel coronabesmettingen geconstateerd. Het ging daar om 26 besmette arbeidsmigranten die in quarantaine moesten: de productie ging in Scherpenzeel door. Al eerder moesten de slachterijen van Westfleisch (regio Münster) vanwege het hoge aantal besmettingen onder medewerkers de poorten sluiten.

VION meldde tegen de avond (20 mei) dat de positief geteste medewerkers van Vion Groenlo in thuisisolatie gaan en de medebewoners van deze personen  in quarantaine verblijven voor 2 weken. Alles conform de regels van de GGD en het RIVM, aldus Vion.

Reactie burgemeester Annette Bronsvoort

“Ik ben door de GGD geïnformeerd over het testen van medewerkers bij VION Groenlo en de uitslagen daarvan. Ik ben geschrokken van het aantal besmettingen dat is aangetoond bij medewerkers. We zien dat landelijk meer ruimte ontstaat om breder te testen op het coronavirus. Dat geeft zicht op en inzicht in de verspreiding van het virus met betrekking tot grensoverschrijdend woon-werk verkeer. Maar het aantal geconstateerde besmettingen vind ik wel zorgwekkend. Ik vind het ook erg voor de 45 mensen die het op dit moment betreft. Dat heeft grote impact. Het is goed dat de GGD hier doortastend in optreedt en alle protocollen in werking heeft gezet om verdere besmettingen te voorkomen.

Ik kan me voorstellen dat mensen ongerust zijn door het vaststellen van deze besmettingen. Het is belangrijk dat nu ook de overige 380 medewerkers getest worden. Op basis daarvan kunnen we duidelijkheid verschaffen over het aantal besmettingen en de noodzakelijke maatregelen. En daarmee doorgaan op de weg die we samen zijn ingeslagen: het bestrijden van het coronavirus.”

Op Hemelvaart werknemers getest

Aan de werknemers is gevraagd op de vrije hemelvaartsdag naar het slachthuis te komen om zich te laten testen. Het testen doet de GGD/GHOR. De eerste uitslagen worden in de avond verwacht.

De 45 besmette werknemers werken op de snijzaal. Het meerendeel is arbeidsmigrant afkomstig uit Oost-Europa, vertelt een werknemer uit Oost Gelre die niet met naam genoemd wil worden. De arbeidsmigranten zijn flexwerkers en wonen in Duitsland. Daar is woonruimte beschikbaar en goedkoper. Ze wonen in een woning, gehuurd van een ‘vorige verhuurder’, dikwijls een uitzendbureau met zoveel mogelijk mensen in een huis. Dagelijks worden zij in bussen naar de slachthuizen in Nederland gebracht. FNV zegt dat 80 procent van de werknemers in de vleesverwerkende industrie in Nederland flexwerkers zijn. Een groot percentage daarvan zijn arbeidsmigranten. Ze worden zwaar onderbetaald.

In Duitsland worden deze arbeidsmigranten niet gecontroleerd omdat ze niet in Duitsland werken.

VION meldt op haar website dat ze sinds de tweede helft van februari strenge hygiënemaatregelen in alle vestigingen heeft doorgevoerd. “Alle medewerkers van VION, inclusief de flexmedewerkers van uitzendbureau’s, zijn volledig verzekerd volgens de wettelijke normen in Nederland en Duitsland. De huisvesting van de  tijdelijke medewerkers wordt door de bureau’s volgens de geldende wettelijke normen ingevuld. Vion controleert zelf ook of de uitzendbureau’s zich bij de huisvesting van hun medewerkers houden aan de gemaakte afspraken. Vion controleert minimaal 2 keer per jaar op de huisadressen de woonomstandigheden van de flexmedewerkers.”

 

Thanks! You've already liked this
2 reacties