Soroptimist Club Achterhoek: vakvrouwen voor vrouwen

Barbara Pavinati

ACHTERHOEK –  Je inzetten voor meisjes en vrouwen die veraf wonen, maar ook voor hen die dichtbij zijn. Dat doet Soroptimist Club Achterhoek.  Zij maakt deel uit van Soroptimist International en is een groep van ongeveer 26 vrouwen in de leeftijd van 38 tot en met 88 jaar. Elke drie jaar hebben zij een nieuw internationaal doel en elke twee jaar een nieuw regionaal doel waar zij zich voor inzetten. “De keuze voor vrouwen is noodzakelijk, want voor mannen zijn veel zaken vanzelfsprekend en zij zijn in veel culturen bevoordeeld. Vooral in oorlogsgebieden zijn vrouwen extreem kwetsbaar. In de eerste plaats omdat ze vrouw zijn, maar ook omdat ze voor de kinderen zorgen,” vertellen Sigrid Mulder, vijf jaar lid, en Hieke van Til, twintig jaar lid.

Zussen

Sigrid en Hieke vertellen enthousiast: ”Het is een leuke club, maar geen gezelligheidsvereniging. Je bent er ook aan het werk. Je zet je bewust in voor vrouwen en meisjes.” De leden zijn allemaal voorgesteld door andere leden van de Club. Binnen de Club is er een spreiding in leeftijd en beroepen. Er zijn tien vaste clubavonden per jaar en bij twee feestdagen staan we uitgebreid stil: 8 maart met internationale vrouwendag en 10 december met de dag van de rechten van de mens. De Club kent verschillende commissies, die het werk onderling verdelen, bijvoorbeeld de Goede Doelen Commissie. Het streven is om elk jaar een hoger bedrag op te halen voor onze doelen en om steeds weer met nieuwe projecten te komen. Leden van een Soroptimist Club zijn altijd welkom bij elkaar. Ook in het buitenland. Ze zien elkaar echt als ‘zussen’. Vroeger stond Soroptimisten voor ‘zusters die het optimale nastreven’, tegenwoordig is de slogan ‘vakvrouwen voor vrouwen’.”

Hieke van Til. (links) en Sigrid Mulder zijn enthousiaste leden van Soropotimist Club Achterhoek.

Verandering

In de loop van het bestaan van de vereniging die internationaal al bijna 100 jaar in de wereld staat, zijn er natuurlijk  wel veranderingen geweest. Vooral door maatschappelijke ontwikkelingen. Vroeger waren er voornamelijk alleenstaande, werkende vrouwen lid, vandaag de dag heeft het merendeel van de vrouwen een baan en een gezin.  Onveranderd door de tijden is de grote inzet en belangstelling van de leden voor hun Club .

Internationale en regionale projecten

Afgelopen jaar heeft de club zich ingezet voor de internationale projecten. ‘syriaback2school’, een project in samenwerking met de Verenigde Naties was er een van. Hiervoor hebben alle Clubs in Nederland zich ingezet.  Verder voor Stichting Kalinga.

Kalinga biedt hulp en onderwijs aan kinderen in Manilla op de Filipijnen, die geld verdienen door op de vuilnisbelt afval te scheiden. Regionaal heeft Club Achterhoek zich twee jaar ingezet om drie verpleeghuizen te sponsoren, zodat zij optredens van Diva Dichtbij konden organiseren voor hun bewoners.

Het nieuwe regionale project voor de komende twee jaar is ‘Stichting Achter de Regenboog, team Oost.’ Stichting Achter de Regenboog ondersteunt sinds 1993 kinderen en jongeren bij het verwerken van het overlijden van een dierbare, zodat deze ingrijpende gebeurtenis geen belemmering vormt om een gezond volwassen bestaan op te bouwen. Hiervoor organiseert Team Oost ieder jaar een gezinsweekend waarin ouders en kinderen lotgenoten ontmoeten.

De kinderen volgen een programma aan de hand van de rouwtaken in leeftijdsgroepjes. Hier delen zij ervaringen, herinneringen en emoties. De ouders lopen een parallelprogramma in hun eigen lotgenotengroep. Het weekend staat onder leiding van rouwprofessionals en getrainde vrijwilligers. Samen met hen beleven deelnemers een intensief programma met indrukwekkende rituelen. Een bijzonder weekend met een lach en een traan.

Soroptimist Club Achterhoek helpt met de financiering van dit weekend. Bij dit weekend draait het niet alleen om de meisjes, maar om alle kinderen. In Nederland worden meisjes niet of minder achtergesteld dan in sommige andere landen in de wereld.

Het doel waar alle Clubs in Nederland zich de komende jaren voor inzetten is School for Justice. In 2017 startte de eerste school in India. Het doel is om een groep meisjes die bevrijd zijn uit gedwongen prostitutie op te leiden tot advocaat of rechter om zo het systeem van binnenuit aan te pakken (educate to lead, to change the systeem).

Steunen?

Wil je deze goede doelen ook steunen of wil je meer informatie dan kan je mailen naar:

De banner van Soroptimist Club Achterhoek

 

 

 

Thanks! You've already liked this
Geen reacties