Ruim baan voor recreëren, beleven en ontspannen in Doetinchem

Geraldine Milius

De vrijetijdssector is volop in ontwikkeling. Steeds meer mensen gaan bewust en intensief om met hun vrije tijd. Dit is terug te zien in de toename van het aantal dagtrips en korte vakanties in heel Nederland. Om dit te bevorderen zet provincie Gelderland in op
promotie voor Gelderse streken. En met succes, want ook onze regio is een bekende toeristische trekpleister. Doetinchem ziet het als haar taak ervoor te zorgen dat de vrijetijdssector op duurzame wijze verder kan groeien en floreren en heeft daarom een
koersnotitie opgesteld. De gemeenteraad besluit eind mei over deze koersnotitie.

Met de koersnotitie wil Doetinchem nog meer bezoekers laten genieten van onze mooie evenementen en bezienswaardigheden. Denk aan een wedstrijd in het Graafschap Stadion, een bezoek aan onze bruisende binnenstad of de mooie dorpen Wehl en Gaanderen, een wandeling in de Kruisbergse Bossen of een rondleiding in Kasteel de Slangenburg. Gastvrijheid, tijd en aandacht voor onze bezoekers, is de basis van de aantrekkelijkheid van Doetinchem. Dat we gezamenlijk willen voortbouwen op deze basis, werd des te meer duidelijk tijdens een werksessie in 2019 met ondernemers en betrokkenen. Hun ideeën, inspiratie en input heeft Doetinchem verwerkt in de koersnotitie. Daarin hebben we onze visie en speerpunten voor de komende jaren uiteengezet.

 

Edwin van de Graaf fotografie

Speerpunten

De speerpunten waar Doetinchem in de periode 2020-2030 aan gaat werken, zijn ‘Doetinchem beleven’, ‘Buiten-leven’ en ‘Vitale en gastvrije sector’. Binnen deze speerpunten is er bijzondere aandacht voor de echte Achterhoekbeleving, maar met een stadse twist. Zo focust Doetinchem zich bijvoorbeeld op de beleving van de binnenstad en het buitengebied. In het bijzonder op de Kruisberg, de Slangenburg en de landgoederen. Dit zijn verborgen parels van de Achterhoek en die willen we nóg aantrekkelijker maken voor bezoekers. Denk bijvoorbeeld aan het aanpassen van routes en paden zodat devariëteit van het landschap nog meer tot zijn recht komt, het toevoegen van nieuwe routes, het ontwikkelen van thematische routes en het creëren van uitzichtpunten en rustpunten.

De vrijetijdssector

In deze sector hebben de vrijetijdsondernemers het voortouw en zien we voor de gemeente voornamelijk een faciliterende rol. Vrijetijdsondernemers zijn er in alle soorten en maten, groot en klein, meer gericht op vermaak of meer op verblijf, regionaal georiënteerd of juist gericht op gasten van verder weg. Van belang is dat de sector op een goede wijze kan groeien en bloeien, zodat Doetinchem zich kan ontwikkelen tot een vanzelfsprekende vrijetijdsbestemming in de Achterhoek en de vrijetijdsector bijdraagt aan de aantrekkelijkheid van Doetinchem.

Thanks! You've already liked this
Geen reacties