Oud-president van Nederlandse Bank Nout Wellink: ‘Geleerd van de Chinezen door andere ogen te kijken’

Eveline Zuurbier

Gisternacht had Nout Wellink nog een teleconferentie met het Chinese bankwezen en voor het gesprek van vandaag vroeg hij hem te mailen als ik verkouden zou zijn. Dat is niet het geval. We spreken af in Doetinchem op het moment dat de ECB vergadert over welke maatregelen ze gaat nemen om Europa uit een diepe economische crisis te houden en  alsof de tijd ons inhaalde; na afloop eenmaal in de auto zittend minister-president Mark Rutte op de radio Nederland toespreekt en de eerste coronamaatregelen afkondigt.

Of luister hier de podcast:

Het zijn enorme drukke tijden voor de 76-jarige Nout Wellink betrokken bewindvoerder van werelds grootste bank: de Chinese staatsbank ICBC (Industrial and Commercial Bank of China). Het is de periode van de jaarverslagen en corona die engagement en wijsheid van hem vragen. Zondag was hij bij Buitenhof waar hij uitleg gaf hoe groot de schok van de corona-uitbraak op het Europese continent voor de economie zal zijn. “Vooral niet in paniek raken en goed communiceren in crisistijd”, zei hij wijselijk om zich niet bemoeiend in het beleid van centrale banken en toezichthouders te mengen.

En toch; ‘ja, met genoegen’, neemt hij tijd voor een bezoek aan de Achterhoek waar herinneringen uit zijn jonge jaren als klein kind gevoed zijn doordat hij er later mét en zonder ouders nog veel terugkwam, nog steeds contacten onderhoudt. Want zijn mening werd gevraagd over de herbestemming van de katholieke kerk in zijn geboortestadje Bredevoort.

Deze inhoud is exclusief voor leden

Registreer of log in als je al lid bent, u kunt hier ook het artikel los aanschaffen

 

Thanks! You've already liked this
Geen reacties