Lokaalshop Oost Gelre: gemak van online, service en kwaliteit van lokaal winkelen

Barbara Pavinati

LICHTENVOORDE – ‘Lokaalshop Oost Gelre’ is een site die op woensdag 13 mei gelanceerd is in Oost Gelre. De eerste reacties zijn positief en de eerste producten zijn verkocht. Rutger Addink van Addink Media en Koopplein liep al twee jaar met de gedachten van ‘Lokaalshop’ rond. Het idee van online bij lokale winkeliers kopen sprak hem altijd wonderwel aan. Je kan dan bij verschillende winkels tegelijk shoppen en in één keer afrekenen. De verschillende winkeliers zorgen er dan zelf voor dat je bestellingen bij jou thuiskomen. Rutger: “Het idee was ontstaan door Koopplein, dat is een franchiseonderneming van mij. Een lokale marktplaats voor particulieren, maar ook met zakelijke advertenties. Het heeft mij altijd mooi geleken om daar voor winkeliers een bestelmodule aan te koppelen, maar dat bleek in de praktijk lastig te integreren. Lange periode had ik geen tijd om het idee verder uit te werken, maar nu door alles rond corona had ik het minder druk. Twan Derksen van Simplix en ik zijn Lokaalshop Nederland begonnen. Twan doet het technische gedeelte, ik de contacten met ondernemers. Samen hebben we een site voor Oost Gelre gemaakt. Het idee is ook interessant voor andere gemeentes. We zijn er al met een paar in gesprek.”

 

 

Eigen pagina met eigen producten

“Via ondernemersverenigingen hebben we winkeliers benaderd. Ook hebben we ons eigen netwerk aangesproken. Tot 1 september kunnen winkeliers hun producten gratis aanbieden. Daarna vragen we een kleine vergoeding voor marketing en promotie,” vertelt Rutger, “Op het moment hebben zich ongeveer dertig ondernemers aangemeld. We vinden dit idee een goed idee, want particulieren shoppen veel online en veel ondernemers zijn te klein om een eigen webshop in de lucht te hebben. Iedere ondernemer krijgt bij ons een eigen pagina met eigen producten. Deze link kunnen ze zelf delen. Wij verzorgen het betaalsysteem en geven ze een handleiding van vier A4-tjes waarin staat hoe ze hun producten moeten plaatsen. Alle deelnemende winkeliers krijgen een sticker die ze in hun winkel kunnen ophangen. We moeten het in deze rare tijden met z’n allen doen. Lokale winkeliers hebben op deze manier de mogelijkheid om meer te verdienen. Alle producten zijn mogelijk. Van afhaalmenu’s tot droogrekken. Kortom: alles wat je bij bol.com kunt vinden. Er worden geen diensten aangeboden.”

 

Lokale economie stimuleren

Rutger: “Samen met de winkeliers willen we voor elkaar krijgen dat de lokale bewoners eerst op lokaalshop gaan kijken voordat ze naar bol.com gaan. We willen de lokale economie stimuleren, want die zorgt voor werkgelegenheid en sponsort de sportclub. Het leuke is dat ondernemers uit Mariënvelde bijvoorbeeld nu ook actief hun producten aan kunnen bieden in de rest van de gemeente.  We hopen op een verhoging van de omzet van de winkeliers die meedoen en dat de ze nieuwe klanten vinden doordat de gemeente verschillende plaatsen omvat. De klant heeft op deze manier het gemak van online winkelen, maar de kwaliteit en de service van lokaal winkelen. Wijzelf willen uiteindelijk naar meer gemeenten toe, maar dat is geen must. In het Oosten kennen we nog het naoberschap. Mensen zijn hier bereid een paar euro meer te betalen voor een product, omdat ze de plaatselijke ondernemer zijn omzet gunnen. Alleen moet die ondernemer dan wel online te vinden zijn. Met Lokaalshop is dat nu het geval.”

 

Grenzen

“We hebben voor de grenzen van Oost Gelre gekozen, omdat de ondernemers dan nog gratis kunnen bezorgen,” legt Rutger uit, “Dit zijn bestaande grenzen en is makkelijk en duidelijk voor iedereen. We zijn echt voor het promoten van de regio en willen lokaal bijdragen.

De winkeliers hebben van ons voor de lancering van de site een mailing ontvangen. De komende tijd gaan we ze ook persoonlijk benaderen. Zoiets grootst als dit staat er niet van de een op andere dag. We hopen voor de zomervakantie voluit te draaien. Er worden dagelijks nieuwe producten geplaatst. Er zijn nog bedrijven die eerst even afwachten, die proberen we over de streep te trekken. Uiteraard ben je vrij om ook niet mee te doen.”

 

Thanks! You've already liked this
Geen reacties