Klimaat umslag? Needse Achterveld mei 2018-2019

Annemarie Damveld

Ik ben opgegroeid in het mooie Stedeke Diepenheim in Twente. Op mijn drie-en-twintigste ben ik verhuist en gaan samenwonen met mijn man in Groenlo in de Achterhoek. Ik schreef mijn “eerste boek” toen ik 10 jaar was. Mijn eerste gedichtje stond in de schoolkrant en ging over een schoolreisje naar het Muiderslot. Het stelde natuurlijk niks voor, maar dit was wel de aanleiding dat ik auteur wilde worden, als ik later groot was. Twee jaar geleden ben ik weer serieus gaan schrijven. Ik had nog steeds die droom om een schrijver/dichter te worden en ooit een boek uit te geven. Daardoor kwam ik anderhalf jaar geleden in aanraking met een cursus schrijven in het plat bij de Dialectkring Achterhoek/Liemers. Door deze cursus besloot ik om in het Nedersaksisch te gaan schrijven. Het plat spreekt mijn hart meer aan dan het Nederlands, het is tenslotte de eerste taal die ik als kind hoorde. In maart 2018, tijdens de dialectmaand, ben ik ook weer gedichten gaan schrijven. Ik ben een Facebookpagina, een youtubekanaal en een instagrampagina begonnen waarop ik mijn gedichten/verhalen in het plat publiceer. Deze pagina’s moesten natuurlijk wel een mooie naam hebben en dat werd “Merakels Plat”. Juni 2018 nam ik de grote stap om echt mijn hart te volgen, ik zei mijn baan op en kreeg het idee om mijn gedichten, die over de natuur gaan van de Achterhoek, terug te hangen aan de bankjes waar ze ontstaan waren. Dit deed ik op groeipapier. Ook dit jaar ga ik hiermee door en kunnen de mensen in de Achterhoek mijn gedichtjes op bankjes terugvinden. Verder publiceer ik tegenwoordig mijn verhalen en gedichten in de moespot en in de bodbreef. Daarnaast draagt ik voor uit eigenwerk.

  Zundagmiddag 12 mei 2018 (moderdag)

 

Ik stoa met verscheiden leu op de parkeerplas an de Visschemorsdiek in Reetmölle.

Twee IVN Gidsen, ’n samenwarking tusken IVN Deep‛n en IVN Oost-Achterhook, goat oons rondleiden deur ’t Needse Achterveld.
Vrogger oonderdeel van de oetgestrekte woeste groond, woar de boeren plaggen hei oetstekt hebt veur de potstal.
Dizze hei wördt vermengd met de mest van de beeste en dat gung ’t laand op, um de essen en de kampen vruchtboar te maken.
Deur de oetveending van ’t kunstmest was dat systeem verloorn egoan.
De hei veraandern in laandbouwgroond en noaldbos veur de mijnbouw.
Gelukkig veur oons, natuurleefhebbers, was ’t Needse Achterveld te nat en bleef bespoard van totale ontginning.

Eind 2009 hef Staatsbosbeheer ’t oolde maislaand wier in-ericht as natuur.

Deze inhoud is exclusief voor leden

Registreer of log in als je al lid bent, u kunt hier ook het artikel los aanschaffen

 

Thanks! You've already liked this
Geen reacties