Voedselerf ’t Bokeler

Geraldine Milius

Kinderen planten eerste bomen op 15 januari 2020

In Nederland is het nog een jonge ontwikkeling, het Food Forrest ofwel voedselbos. Het is een initiatief dat voortkomt uit de wetenschap van het imiteren van de beste biologische ideeën in de natuur om menselijke toepassingen te verbeteren en duurzamer te maken. Dus kennis opdoen van natuurlijke systemen en die gebruiken voor nieuwe toepassingen. Doel is een bos aan te planten dat natuur en voedselproductie combineert en waarbij onderhoud niet of nauwelijks nodig is. Het is ideaal voor de ‘luie boer’.

Stephan en Marlies Papen wonen sinds 1993 in het buitengebied van Zieuwent. Ze zijn enthousiast geworden na een lezing van de pionier op het gebied van voedselbossen, Wouter van Eck. en het YouTube filmpje van 2 dames uit Velden. Ze werden erdoor gegrepen en besloten ook iets met een voedselbos te gaan doen op hun erf. Rondom hun woonhuis in een voormalige boerderij ligt een grasland van een kleine hectare. Dat terrein willen ze omvormen tot een voedselerf. “Stephan is begaan met het klimaat en heeft de opleiding gevolgd tot Ambassadeur leefbare stad van NL Greenlabel”, zegt Marlies. “We zitten nog midden in de pioniersfase en moeten straks alles zelf ook nog gaan ontdekken. Dyon Temming van het Buitenburo helpt ons daarbij”. Dyon vat het kort samen. “Het wordt een bio divers erf waarin natuurbelevingen en voedselproductie samen gaan.

Achtergrond info

Zoals gezegd doet de natuur het werk. Na het aanplanten grijpt de mens niet in, er komt geen mest of biologische compost en zelfs geen water aan te pas. De natuur redt zichzelf. Een voedselbos is een polycultuur (een cultuur waarbij niet slechts één soort planten wordt gekweekt, maar meerdere soorten) die uit meerdere lagen bestaat. De bovenste laag wordt gevormd door de kruinen van de bomen, de onderste laag zijn de schimmels onder de grond. Ook deze zijn erg belangrijk. Zij vormen een symbiose met de bovenbeplanting voor wat de voedselvoorziening betreft. Daartussen in staan allerlei meerjarige struiken, kruiden en kruipers. Je moet het niet vergelijken met een echt bos. Als je ‘gewoon’ bomen plant en niets doet, dan ontstaat er een eiken/beukenbos. De grondbeplanting zou dan te weinig licht krijgen en uitsterven. Daarom bestaat het voedselbos uit meerdere soorten en meerdere lagen, zodat iedere plant datgene krijgt, zon of schaduw, waaronder hij het beste gedijt.

De planten in die lagen zijn allemaal voedseldragers en eetbare gewassen, alleen afgewisseld met systeemplanten. Deze laatste bestaan uit planten die de stikstof uit de lucht halen en via de bladeren weer teruggeven aan het land. In een voedselbos ga je veel vruchtbomen en besdragende planten zien. Maar ook bepaalde bladeren, bloemen zijn eetbaar. Je begint met jonge aanplant en na een jaar of drie kun je al eten uit eigen tuin. Het is echt niet zo dat je een enorme tuin hoeft te hebben, ook met een halve hectare grond zoals bij Stephan en Marlies kun je al een voedselbos aanplanten. Een voedselbos is verder enorm belangrijk voor de biodiversiteit en (de educatie over) het verminderen van de gevolgen van de klimaatontwikkeling.

Planten van de eerste boom

Om hun enthousiasme te delen en anderen, grondbezitters, natuurliefhebbers en -gebruikers, te laten zien wat de meerwaarde van een voedselbos is, nodigen we iedereen uit om bij het planten van de eerste bomen aanwezig te zijn. Wethouder Duurzaamheid van de gemeente Oost Gelre Bart Porskamp zal in samenwerking met Dyon Temming van het Buitenburo en kinderen van groep 7 van de St. Jozef basisschool uit Zieuwent, op woensdag 15 januari de eerste bomen van het voedselerf planten. Inloop is om 12.00 uur en om 12.30 uur start de bijeenkomst.

Voedselerf ’t Bokeler is gelegen aan de Boekelderweg 3, 7136 KL te Zieuwent. Meer informatie over het voedselbos is te lezen op de site van de stichting Voedselbosbouw Nederland www.voedselbosbouw.org

Erfdelen

Het aanplanten van een voedselbos is een eerste stap in de richting van het delen van hun erf met anderen. Met meerdere generaties voor elkaar zorgen en spullen delen. Stephan: “We willen graag zolang mogelijk hier blijven wonen en het is nog maar de vraag of op het moment als wij zorg nodig hebben deze ook (nog) beschikbaar is. Dan vinden we het nu een geruststellende gedachte dat we dat zoveel mogelijk met Naoberschap zelf kunnen gaan invullen. In de provincie Overijssel hebben we daar inspirerende plannen van mogen zien. Daar kunnen we in Gelderland nog wat van leren”. Voor meer informatie zie www.erfdelen.nl.

Thanks! You've already liked this
Geen reacties