Diversiteit is niet zwart-wit met Kathleen Ferrier te gast in de Koppelkerk

Geraldine Milius

In de online VPRO Tegenlicht Meet Up discussieavondenserie in de Koppelkerk in Bredevoort, staat op vrijdag 20 november racisme en discriminatie centraal, vanuit diversiteit en gelijke behandeling. Kathleen Ferrier praat als internationaal voorvechter voor gelijkheid mee tijdens deze discussieavond. De Meet Up vindt online via Zoom plaats vanaf 19.00 uur. Aanmelden en meedoen is gratis en kan via de website van de Koppelkerk.

Diversiteit is een realiteit die soms schuurt in de samenleving. Waar de één een kleurrijke, diverse samenleving vanzelfsprekend vindt, legt een ander het accent op eigen tradities en cultuur. Soms bekijken we dan mensen met een andere afkomst, seksuele voorkeur, geslacht of religie onbewust anders. Ook de verdeling van vrouwen en mannen op topposities is een terugkerend thema, net als homofiele docenten of predikanten en mensen met een migratieachtergrond op zulke posities. Los van het benoemen van vooroordelen als discriminatie of racisme, brengt ieder debat over gelijkheid emoties met zich mee.

In de VPRO Tegenlichtuitzending ‘De post-racistische planeet’ van 4 oktober 2020, wordt het bereiken van een ideaalbeeld van vanzelfsprekende gelijkwaardigheid in een diverse wereld belicht van verschillende kanten. De vraag die daarbij centraal staat, is: “Is gelijkheid voor iedereen een utopie?” De uitzending kijkt onder anderen mee in het gezin van programmamaker Ikenna Azuike, samen met zijn vrouw Mette in de opvoeding van hun kinderen worstelt met het wel of niet bespreekbaar maken van racisme.

De uitzending kijkt op individueel niveau naar wat discriminatie met een mens doet. Belangrijk is ook wat het doet voor omstanders, die niet zelf onderdeel zijn van uitsluiting of beoordeling, omdat ze tot een normgroep behoren.

In de VPRO Tegenlicht Meet Up in de Koppelkerk gaat moderator Jan Wijbrans in gesprek met verschillende gasten over hoe in Nederland of de Achterhoek over racisme wordt gedacht en waar men tegenaan loopt en wat we hier kunnen doen om diversiteit te omarmen. Of discrimineert de Achterhoeker helemaal niet?

De gasten

Kathleen Ferrier is de dochter van Johan Ferrier – de eerste president van Suriname na de onafhankelijkheid Als Tweede Kamerlid namens de CDA werkte Kathleen Ferrier aan haar doelstelling om gelijkheid te realiseren voor iedereen, ook kansengelijkheid. Zij is daarnaast een regelmatig vertegenwoordiger over migratie voor de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) en de Verenigde Naties.

Nu doceert zij Spaans-Amerikaanse taal en cultuur en Gender en politiek. Daarnaast geeft zij gastlessen aan de University for Women in Bangladesh en is ze ambassadeur voor de Mekong Club, die vecht tegen de georganiseerde moderne slavernij.

De overige gasten zijn Anthony Mucheru, een Achterhoeker die werkt als leerlingbegeleider installatietechniek bij het Graafschapcollege en samen met zijn vrouw en kinderen vormt hij een mutlicultureel gezin. Naïma el Moussati is bestuurder bij de FNV – sector uitkeringsgerechtigden. Als moeder en bestuurder vertelt zij over discriminatie op de werkvloer en ook hoe zij haar kinderen opvoedt en welke keuzes zij maakt in bewustwording en omgaan met discriminatie. Kim van Westrop is basisschooldirecteur op een basisschool in Almere. Op deze school heeft zij te maken met kinderen en hun ouders van veel verschillende achtergronden.

Op vrijdag 20 november wordt eerst vanaf 19.00 uur de Tegenlichtuitzending ‘De post-racistische planeet’ online uitgezonden. Vanaf 20.00 uur start het gesprek met bovenstaande gasten en deelnemers onder gespreksleiding van Jan Wijbrans.

De Meet Up vindt plaats via het online platform Zoom en is op iedere willekeurige plek met internetverbinding te volgen via laptop, tablet, computer of mobiele telefoon na aanmelden via de website van de Koppelkerk. Deelname aan de Meet Up is gratis, maar een vrije gift is in deze moeilijkecoronatijden, waarin we noodgedwongen onze deuren hebben moeten sluiten, natuurlijk van harte welkom.

Thanks! You've already liked this
Geen reacties