Hoogtijdagen voor vlaggenliefhebber Broddie Wolterink

Bas Lageschaar

Bas Lageschaar is een geboren en getogen Achterhoeker. Hij werkt als redacteur- en verslaggever bij REGIO8. Het liefste gaat hij met een camera en microfoon op pad de regio in om mooie reportages te maken.

Het zijn ‘bijzondere’ dagen voor vlaggenliefhebber Broddie Wolterink (56) uit Lichtenvoorde: in een week tijd kan hij drie keer de vlag hijsen. Koningsdag is net achter de rug en ook tijdens de Dodenherdenking (4 mei) en op Bevrijdingsdag (5 mei) zal de Nederlandse vlag wapperen bij hem aan de gevel.

Een vlag betekent veel voor Wolterink. “Vlaggen geven mij vertrouwen en erkenning: ze laten weten waar je bent. Daarnaast zit er ook zoveel verhaal en betekenis achter een kleur en een symbool van een vlag. Dat vind ik er het mooie aan. Ga maar eens met de vlag van Ajax wapperen bij De Kuip van Feyenoord. Je kunt denken: ’Het is maar een vlag’, maar moet je maar eens zien hoe groot de betekenis daarvan is. Ik wil weleens zien of je nog met Ajaxvlag weg kunt gaan daar.”

Vlagvertoon
De Brabantse vlag. Foto: Trikker

In de achtertuin prijkt zijn hele vlaggencollectie onder een prachtig lentezonnetje. In totaal staan er circa zestig. Hij neemt het vlaggebruik serieus. “Soms hangt een vlag erbij als een vaatdoek. Daar kan ik mij echt heel erg aan ergeren. ’Hang hem dan netjes op aan de gevel’, denk ik dan”, vertelt hij op een licht geïrriteerde toon. Later slaat zijn humeur snel om naar een vrolijke man. Hij pakt de Noord-Koreaanse vlag en grapt: “Laten we deze maar niet voor het huis ophangen want dan krijg ik ruzie denk ik.”

Zijn vlaggenliefde begon in 2000. Wolterink werd vrijwilliger bij de Fiets Cross Club Lichtenvoorde (FCCL). Lichtenvoordse BMX’ers gingen internationaal rijden en toen begon hij met verzamelen. “Van elk land waar Jelle van Gorkum geweest is dacht ik: daar wil ik een vlag van hebben.” Sindsdien zorgt hij dat bij elke thuiswedstrijd de vlaggencollectie wappert langs de baan. In totaal hangen er wel een stuk of zestig tijdens een wedstrijd. “Iedereen moet zich welkom voelen bij de fietscrossclub. Dat kun je alleen doen door zoveel mogelijk verschillende vlaggen op te hangen.” Hij geeft aan dat hij zelfs gebeld wordt. “Zodat ik niet vergeet om alle vlaggen op te hangen. Het geeft toch wel een mooi gevoel.” Door het coronavirus moet hij de vlaggen voorlopig in de kast laten staan omdat er voorlopig geen wedstrijden zijn. “Niks aan te doen, we moeten dan thuis maar de vlag uithangen.”

Tante Rikie Mariabeeld_Achterhoekse_vlag
De Zwarte Cross introduceerde de Achterhoekse vlag. Foto: Broddie Wolterink

Ook bij zijn werk had hij veel met normen, waarden en tradities te maken. “In 1990 overleed mijn schoonvader. Ik heb toen veel geregeld voor zijn uitvaart. Tijdens dat regelen kwam ik erachter dat de uitvaartverzorging mij meer aansprak dan de schoenenindustrie waarin ik daarvoor werkte.” Hij heeft toen het roer omgegooid: Wolterink werd gastheer en zo werkte hij van 1991 tot 2019 bij GUV Uitvaartverzorging in Aalten. Het werk geeft hem veel voldoening. “Het persoonlijke erin leggen spreekt mij echt aan en het voor anderen klaar staan. Je houdt rekening met de gewoontes en tradities van anderen. Iedere familie heeft zijn eigen dingen die ze graag willen tijdens een uitvaart. Het werk is gewoon echt een passie voor mij. Ik was gewoon liever 24 uur op mijn werk dan een uur thuis omdat ik mijn baan zo mooi vond. Een uitvaart moet gewoon echt perfect zijn.”

Sinds januari 2019 zit Wolterink thuis omdat hij door medische omstandigheden niet meer kan werken. “Ik heb beide enkels kapot en ben voor 97% afgekeurd. Ik kan nog anderhalf uur per week werken. Als ik moe word dan begin ik dronken te lopen.” Hij vindt het jammer dat hij niet meer werken. “Echt verschrikkelijk is dit. Ik heb gezegd: haal die voet er maar af.”

Alle frustratie van het niet kunnen werken heeft invloed op het karakter van Wolterink. “Ik heb een veel korter lontje gekregen sinds ik niet meer kan werken. Hij pakt tijdens het interview gelijk een rond beeld van hout erbij met daarin een diepe gleuf. “Ik ben een doener. Ik heb met een botmes zitten te hakken en te steken in een blok hout.”

Strijd tegen provincie

Tien jaar lang heeft Wolterink strijd gevoerd tegen de huisstijl van Provincie Gelderland. In 2008 werd er door de provinciale organisatie een groene strook aan het bestaande blauw, geel en zwart toegevoegd. De huisstijl bevatte daardoor vier kleuren (blauw, geel, groen en zwart) en de Gelderse vlag behield zijn driekleur (blauw, geel, en zwart).  Voor de Lichtenvoordenaar leidde het tot verwarring en irritatie. “Deze wijziging is voor mij hetzelfde als een dt-fout in een tekst of het laatste schroefje van de vlaggenmast vergeten vast te draaien.”

Groene kleur in Gelderse vlag
De groene band in de kleuren van de Gelderse vlag is niet oké. Foto: Trikker

De Hoge Raad van Adel, die onder andere de vlagkleuren voor de provincievlaggen bepaalt, snapt het punt van Wolterink wel. Toch kunnen zij hem geen gelijk geven: zolang de provincie onderscheid blijft maken tussen de huisstijl van de provinciale organisatie en de Gelderse vlag is het gedoogd. Dat stelt hem wel teleur. “Ik heb veel strijdkracht geleverd om het aan te kaarten bij de provincie.”  Dat blijkt uit al het e-mail- en brief contact. Op de tafel is nog amper ruimte voor twee koffiekopjes: zoveel ruimte neemt al het papierwerk in beslag.

Toch heeft Wolterink de strijdbijl nog niet neergelegd. Toen in 2018 de Achterhoekse vlag gelanceerd werd, met het groen-witte kruis, ziet hij de groene strook van de provinciehuisstijl als iets bijzonders. “De provincie verheft met de groene band (doelend op het groen uit de Achterhoekse vlag, red.) de Achterhoek boven de rest van de provincie. Dat is toch prachtig?!”

Volgens Wolterink mag de Provincie dat zelf ook wel in gaan zien. “Eigenlijk moeten we de hulp van de Feestfabriek hierbij inschakelen. Omdat de Zwarte Cross niet doorgaat heeft zij wellicht wat tijd over. Samen met Tante Rikie en een Achterhoekse vlag naar het Provinciehuis en dan laten zien dat de groene band van de provinciehuisstijl de Achterhoek betekent”, zegt Wolterink met een knipoog.

Wolterink wijst ook op de #samensterk-actie van De Feestfabriek en REGIO8, dat in maart in het leven is geroepen. Mensen worden opgeroepen om hun profielfoto op social media te veranderen in een speciaal kader met de Achterhoekse vlag. “Een hartstikke mooi initiatief. Hier zetten we de Achterhoek echt mee op de kaart, net zoals de Friezen dat doen met hun vlag.”

 

 

 

Thanks! You've already liked this
1 reactie