Het verander(en)de landschap in de Achterhoek

Geraldine Milius

Het landschap is continu in verandering. Grote veranderingen voltrekken zich vaak in een korte periode. Hoe is dat de laatste 150 jaar gegaan in de Achterhoek? Hier vertelt landschapsecoloog Anton Stortelder over in een lezing in het Kenniscafé in de Koppelkerk op zaterdag 21 september.

Het ene landschap in de Achterhoek is het andere niet. Wat zijn de hoofdlandschappen van de Achterhoek en wat zijn daarvan de streekeigen kenmerken? Momenteel is het, als gevolg van grootschalige landbouw, droevig gesteld met de herkenbaarheid en de kwaliteit van ons landschap. Wat kunnen we daaraan doen en welke partijen zijn daarbij aanzet?

Het initiatief van Vogelbescherming Nederland probeert opnieuw te komen tot een soort ‘basiskwaliteit van natuur en landschap’. Aan dit project bundelen Provincie Gelderland en de meeste gemeenten in de Achterhoek de krachten.

Maar wat is dan ‘basiskwaliteit’? Wie zal zeggen hoe hoog de lat moet liggen? Waar leg je de verantwoordelijkheid neer voor de veranderingen en hoe krijg je de partijen in beweging? De overheden kunnen het initiatief nemen, zoals bij het project ‘Boeren voor Natuur’, maar vaak is het sterker om kleinschalig en lokaal te beginnen, zoals bij de aanleg en onderhoud van de Zieuwentse Kerkepaden.

Een informatieve en inspirerende avond die hopelijk zal bijdragen aan het begrip en behoud (of terugkeer) van het Achterhoekse landschap.

Locatie: Koppelkerk, Koppelstraat 35, Bredevoort

Datum: zaterdag 21 septemberhttps://trikker.nl/in-een-keer-weten-we-weer-waar-het-waterschap-voor-staat/

Tijd: 20.00 uur (deuren open: 19.30 uur)

Entree: € 5,-

Reserveren (gewenst): www.koppelkerk.nl

Meer info:

Sylvia Heijnen, directeur Stichting Koppelkerk

/ 06 13 23 4196

Zie ook:

https://trikker.nl/in-een-keer-weten-we-weer-waar-het-waterschap-voor-staat/

Thanks! You've already liked this
Geen reacties