De toekomst van regionale ziekenhuizen

Anke Sitter

Deze inhoud is exclusief voor leden

Registreer of log in als je al lid bent, u kunt hier ook het artikel los aanschaffen

De Achterhoek telt twee ziekenhuizen: het Slingeland in Doetinchem en het SKB in Winterswijk. Maar de Achterhoek vergrijst, de zorg wordt duurder, en er is een tekort aan personeel in de zorg. Hoe ziet de toekomst voor ziekenhuizen in onze regio eruit? Een actuele en urgente vraag na het recente faillissement van het Slotervaartziekenhuis en de IJsselmeerziekenhuizen.

Joba vd Berg. Foto PR

Aan de hand van fragmenten uit de Tegenlicht-documentaire ‘Exit Slotervaartziekenhuis’ gaan we op vrijdag 21 juni in gesprek over de toekomst van zorg in de regio met bestuursvoorzitter Chris van Ewijk van het Slingeland- en het SKB-ziekenhuis, en CDA-kamerlid Joba van den Berg.

Volgens Chrit van Ewijk hoeft men in de Achterhoek niet te vrezen voor een Slotervaart-scenario. We moeten niet denken vanuit groei van de ziekenhuizen. In plaats daarvan moeten we de zorgvraag fundamenteel anders benaderen. Preventie, een gezonde levensstijl en zorg bij de mensen thuis moeten ervoor zorgen dat minder mensen een bezoek aan het ziekenhuis hoeven te brengen.

Goede zorg dichtbij is voor steeds meer Nederlanders steeds minder vanzelfsprekendgeworden. CDA-kamerlid Joba van den Berg diende in de Tweede Kamer een initiatiefnota in om de zorg in de regio te versterken. Mensen in heel Nederland moeten erop kunnen vertrouwen dat – niet alleen nu, maar ook in de toekomst – goede zorg dichtbij beschikbaar is. Hiervoor is volgens Van den Berg meer regie nodig om toe te werken naar een goede verdeling van zorg in alle regio’s.

Naast deze hoofdgasten, zijn ook Jeroen Scholten, verantwoordelijk Rabobank-relatiemanager van het Slotervaartziekenhuis, en Ilse Saris, voormalig CDA-wethouder Winterswijk te gast om te participeren in de discussie. Iedereen is van harte welkom aan de discussie deel te nemen.

Thanks! You've already liked this
Geen reacties