De goudmijn gaat open. Groenlo, Oost Gelre, Gelderland en de veiligheidsregio maken zich op
Gemeente Oost Gelre heeft een uitnodiging de deur uit gedaan voor alle inwoners. U mag op audiëntie bij sociaal cultureel centrum de Mattelier in Groenlo. De megavergister gaat er komen
Deze inhoud is exclusief voor leden
Registreer of log in als je al lid bent, u kunt hier ook het artikel los aanschaffen
16/06/2018 @ 11:07
Na lang aarzelen hebben mijn vrouw en ik besloten de Randstad te verlaten en voor de rust en schoonheid van de Achterhoek gekozen. Het mooie Groenlo is ons oog op gevallen.
Maar nu lees ik alle berichten over die Megamestvergister ‘die er gaat komen’. Hoe zeker is dit en wat zijn de gevolgen? Komt er stank? Wat is de uitstoot en wat zijn de gevolgen voor de gezondheid? Ik heb niets tegen een beetje mestgeur in het voorjaar, maar het hele jaar door de odeur van alle verzamelde stront uit de wijde omtrek vind ik wat te veel van het goede. Een forse toename van Vrachtverkeer (ook in de nacht) las ik ook ergens. Ik begrijp niet dat een gemeenteraad hier vergunningen voor uitdeelt. Die zijn toch gekozen door de inwoners van Groenlo?
16/06/2018 @ 23:10
Misschien vindt u een antwoord in de uitvoerige uitleg van het artikel ‘Waarom Europa’s grootste mestvergister op de Laarberg in Groenlo moet komen. (geplaatst op 15 mei op Trikker)
23/04/2018 @ 14:44
Goed verhaal. Alleen met terugkijken in de mestput lossen we het vraagstuk niet op. We hebben nu te maken met grote overschotten die het land bevuilen en de natuur in de verdrukking brengen.
Kleinschalige vergisting is op dit moment geen haalbare kaart. Energie opwekken doe je meestal ook met een gezamenlijke installatie. Dat geldt eveneens voor mest verwerken. Als je elke boer zijn eigen vergister geeft wordt het een zootje. Grootschalig mest verwerken is mogelijk een duurzame de oplossing voor de toekomst. RMS is een optie, die wat mij betreft kritische gecontroleerd moet worden, maar wel het voordeel van de twijfel krijgt. Het belangrijkste voordeel van een grote installatie is namelijk dat professionals de installatie bedienen en dat je niet overgeleverd bent aan het amateurisme van veehouders die het erbij moeten doen
23/04/2018 @ 18:20
Klopt. Wat niet goed onderzocht is, is de buurtvergister. Het landschap leent zich er goed voor. Boerderijen staan in de Achterhoek in zogenaamde droebels. Er zijn nauwelijks transportbewegingen nodig en boeren zouden het met hun eigen materiaal kunnen doen. Het transport naar de megavergister op de Laarberg neemt de helft van de kosten in beslag. Provincie en gemeenten hebben hier geen aandacht voor gehad.
16/03/2018 @ 16:21
Prachtig op een ludieke wijze beschreven, maar hoe krijgen we de grolse bevolking wakker?
16/03/2018 @ 20:13
Een groot protest zal er moeten komen plus een oplossing voor de boeren. Maar ik denk dat iedereen zich ‘verslapen’ heeft. Het is 1 minuut over 12.