Bronckhorst zoekt nieuwe jeugdburgemeester

Geraldine Milius

Kinderen uit groep 7 kunnen zich tot 7 oktober aanmelden

De gemeente Bronckhorst zoekt een nieuwe jeugdburgemeester. Kinderen uit groep 7 van de Bronckhorster basisscholen kunnen zich opgeven voor deze prachtige kans als het hen leuk lijkt om alle kinderen van Bronckhorst voor een jaar te vertegenwoordigen. Bijvoorbeeld bij evenementen, bijeenkomsten en de gemeente. Andere criteria zijn dat ze het leuk vinden om mensen te ontmoeten en hun mening te geven. Burgemeester Marianne Besselink: “Dit is een mooie manier om kinderen bij de gemeente en de politiek te betrekken. We zullen bij een aantal activiteiten die de jeugdburgemeester bijwoont het komende jaar samen optrekken.” In oktober 2018 koos Bronckhorst voor het eerst een nieuwe jeugdburgemeester. Evi Otten uit Halle heeft deze functie met verve en veel plezier vervuld. Zij neemt begin november afscheid.

Wat gaat de jeugdburgemeester doen?

  • hij/zij is samen met de echte burgemeester, aanwezig bij activiteiten voor kinderen, zoals de intocht van Sinterklaas en de uitreiking van het jeugdlintje.
  • Hij/zij houdt bij sommige van die activiteiten een toespraakje.
  • Kinderen kunnen bij hem/haar terecht als ze ideeën hebben over de gemeente. De jeugdburgemeester kan dan naar de burgemeester gaan om deze ideeën te bespreken.
  • Hij/zij is bij vragen het aanspreekpunt voor de kinderen uit Bronckhorst.

Wat moet de jeugdburgemeester kunnen?

  • Het leuk vinden om in de belangstelling te staan.
  • Goed en vlot spreken.
  • Het leuk vinden om op te komen voor de belangen van kinderen.
  • Open staan voor allerlei vragen en opmerkingen.

Burgemeester Besselink: “De taak van de jeugdburgemeester is dus best bijzonder. Leuk, maar tegelijk ook wel serieus.”

 Tijdsbestek

De jeugdburgemeester wordt benoemd voor de periode november 2019 tot november 2020 en woont in dat jaar ca. 5 bijeenkomsten bij. Daarnaast heeft hij of zij enkele gesprekjes met de burgemeester, bijvoorbeeld over vragen die bij kinderen leven.

Aanmelden

Kinderen uit Bronckhorst die het wel wat lijkt om jeugdburgemeester te worden, kunnen zich aanmelden via een speciaal formulier op www.bronckhorst.nl/jeugdburgemeester. Dit kan tot 7 oktober 2018.

 Jury maakt keuze 

Een jury, die bestaat uit burgemeester Marianne Besselink, jeugdburgemeester Evi en raadslid Yoeri Klein Braskamp kiest na een gesprek met max. 5 kinderen die op basis van hun aanmelding worden uitgekozen de nieuwe jeugdburgemeester. De gesprekken vinden plaats op 16 oktober s´middags in het gemeentehuis. Diezelfde middag wordt de uitslag ook bekend. De jeugdburgemeester wordt vervolgens tijdens de raadsvergadering van 31 oktober officieel benoemd en krijgt dan een speciale ambtsketen omgehangen.

Aan de basisscholen in Bronckhorst stuurde de burgemeester voor de kinderen van de groepen 7 een brief met uitleg. Wij hopen op mooie aanmeldingen.

 

Thanks! You've already liked this
Geen reacties